Basiscursus Coördinator Ouderbetrokkenheid

Dat ouderbetrokkenheid belangrijk is voor de ontwikkeling van de leerling, weten we inmiddels allemaal. Verschillende onderzoeken hebben immers aangetoond dat ouderbetrokkenheid positieve effecten heeft op de leerprestaties van leerlingen en zorgt voor minder ongelijke kansen in het onderwijs.

We moeten werk maken van ouderbetrokkenheid, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want het vraagt ook ander gedrag van ouders. De opkomst van ouders op een thema-avond bijvoorbeeld is helemaal niet groot bij je op school. Soms kijken ouders niet realistisch naar hun eigen kind, worden wel eens te mondig en met hun niet realistische eisen verwachten ze van alles van de school. En met sommige ouders krijg je gewoon geen contact, bijvoorbeeld omdat ze de Nederlandse taal nauwelijks beheersen. Gelukkig gaat het meestal wel goed, maar een deel van de ouders kost (te) veel energie. En dat gaat ten koste van de kinderen en het werkplezier.

Toch is het mogelijk: vrijwel alle ouders op een positieve manier betrokken krijgen. Als we maar de goede dingen doen. En als alle collega’s erop uit zijn ouders te begrijpen in het belang van het kind. En… op een goede manier investeren in ouderbetrokkenheid zorgt voor meestal voor minder werkdruk en in elk geval voor minder werkstress. Het vraagt om een cultuurverandering van binnenuit, en dan verandert ook het ongewenste gedrag van ouders. En in die cultuurverandering binnen de school speel jij als coördinator ouderbetrokkenheid een grote rol! Niet om het contact met ouders van collega’s over te nemen, maar om de cultuur van betrokkenheid op én van ouders te beïnvloeden. Door beleidsmatig ouderbetrokkenheid gedegen naar een hoger plan te tillen.

Coördinator ouderbetrokkenheid is degene die op de school (IKC) ouderbetrokkenheid op een beleidsmatige naar een hoger plan trekt.
Geschikt voor basisonderwijs (ook IKC) en voortgezet onderwijs.

Programma

Voor een uitgebreid overzicht van de onderwerpen die aan bod komen, klik hier.

Data en tijden

Najaar 2021
Data volgen spoedig
 
Alle cursusdagen zijn van 10.00 - 17.00 uur

Deze basiscursus kan worden uitgebreid met 3 extra cursusdagen tot Opleiding Coördinator Ouderbetrokkenheid. Voor meer informatie over deze 5 daagse opleiding klik hier.

Voor wie

Deze basiscursus is geschikt voor:

  • Leerkrachten
  • Intern begeleiders
  • Docenten en managers die werkzaam zijn in het (speciaal)basisonderwijs en/of voortgezet onderwijs
  • Pedagogische medewerkers
  • Ouders die deze formele rol op school (gaan) vervullen. 

Minimaal 15, maximaal 20 deelnemers

Investering 

Deze cursus vergt een investering van €695 voor twee bijeenkomsten, inclusief cursusmateriaal, koffie/thee, lunch en is vrijgesteld van BTW. 

Leden van TIB, PO Magazine en oud-deelnemers ontvangen €50 ledenkorting.
Bovendien ontvangt iedereen tot 1 januari 2021 €50 vroegboekkorting voor de voorjaarscursus!

Gratis bij uw inschrijving!
Schrijft u zich nu in? Dan ontvangt u het boek 
'Basisboek Coördinator Ouderbetrokkenheid' van Peter de Vries cadeau!  

Locatie

Utrecht: Hogeschool Utrecht, locatie Domstad

Studiebelasting

Totaal aantal SBU: 27  (12 contacturen en 15 uren voorbereiding en praktijkopdrachten)

Docent

Peter de Vries
Peter de Vries volgde de pabo en de hogere kaderopleiding pedagogiek. Hij was bijna tien jaar leraar in het basis- en speciaal basis onderwijs. Daarna werkte hij als locatiemanager op een orthopedagogisch dagcentrum voor kinderen met een verstandelijke en een lichamelijke beperking. Van 2003 tot 2019 werkte hij als adviseur en trainer ouderbetrokkenheid bij CPS. Hij is de bedenker van het concept Ouderbetrokkenheid 3.0 (© CPS). Nu is Peter zelfstandig expert ouderbetrokkenheid en wordt hij regelmatig gevraagd als dagvoorzitter op congressen en bijeenkomsten. Daarnaast doet hij promotieonderzoek over ouderbetrokkenheid aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Peter de Vries, die ook zelf als ouder op school komt, heeft verschillende boeken over ouderbetrokkenheid op zijn naam staan, waaronder het bekende Handboek Ouderbetrokkenheid 3.0.

Nieuwsbrief

Vul uw e-mailadres in en ontvang onze nieuwsbrief.