VERKORTE OPLEIDING TOT IB'ER

  Maak een succesvolle start als intern begeleider!

Ga jij binnenkort starten als intern begeleider? Of ben je in het afgelopen jaar met je IB-werkzaamheden begonnen? Wil je in 3 dagen leren hoe je jouw collega’s en leerlingen succesvol kunt ondersteunen? Dan is deze opleiding iets voor jou!

INTRODUCTIE   PROGRAMMA    DOCENT   INFORMATIE   IN-COMPANY   INSCHRIJVEN

Als intern begeleider bewaak je de kwaliteit van het zorgbeleid binnen je school. Je coacht jouw collega’s in de ondersteuning van leerlingen en in hun samenwerking met ouders. Samen met de schoolleider geef je vorm aan het zorgprofiel van de school en de onderwijskundige innovaties die daarmee samenhangen. Met deze verkorte opleiding krijg je kennis, instrumenten én vaardigheden aangereikt om direct in jouw rol als intern begeleider het verschil te kunnen maken!

 Na deze opleiding:

 • Weet je welke taken en verantwoordelijkheden samenhangen met jouw (nieuwe) rol als intern begeleider;
 • Kun je op een oplossingsgerichte manier je collega’s coachen en adviseren;
 • Heb je zicht op de ondersteuningsstructuur in de school en de onderliggende processen;
 • Kun je een analyse maken van de onderwijskwaliteit en de ondersteuningsbehoeften in de school;
 • Weet je hoe je vorm kunt geven aan samenwerking binnen en buiten de school;
 • Heb je praktische vragen kunnen uitwisselen en concrete voorbeelden gekregen die inspiratie geven om te reflecteren op jouw eigen taakinvulling.


PROGRAMMA
Deze verkorte opleiding bestaat uit 3 cursusdagen verspreid over 3 maanden. Hierdoor kun je de aangereikte kennis en handvatten direct in de praktijk toepassen en er samen met je medecursisten tijdens de bijeenkomsten op reflecteren. Vanwege het interactieve karakter van deze verkorte opleiding en de persoonlijke feedback van de docent, wordt een maximum aantal inschrijvingen van 16 deelnemers gehanteerd. Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld.

"Na de cursus had ik een goed beeld van de inhoud en processen van het werk van een IB'er."


Studiebelasting
Welke studiebelasting vraagt deze verkorte opleiding:

 • 3 cursusdagen van 10.00 – 17.00 uur, waarin je kennis, instrumenten en vaardigheden krijgt uitgereikt en praktische tips uitwisselt om een vliegende start te maken als intern begeleider;
 • 18 contacturen en 12 uren (4 uur per cursusdag) voor zelfstudie en uitvoering van praktijkopdrachten, zodat het rendement van de cursusdag wordt versterkt en je het geleerde direct in praktijk kunt brengen;
 • Follow-up in de vorm van een GRATIS conferentiedag naar keuze, deelname aan een WIB-conferentie op een locatie naar keuze (najaarsconferentie) of deelname aan de landelijke IB-conferentie in Ede (voorjaarsconferentie).

In iedere bijeenkomst staan persoonlijke feedback en begeleiding centraal.

Bekijk hier het volledige programma van de verkorte opleiding voor een succesvolle start als intern begeleider en schrijf je snel in!

Ook interessant voor jou?
Beheers je de kneepjes van het vak en ben je toe aan meer verdieping? Volg dan een masterclass of andere verkorte opleiding bij hét kennisinstituut voor de intern begeleider! Onze docenten zijn experts in hun vakgebied en spreken de taal van de intern begeleider. Kies uit ons scholingsaanbod:

Of een van onze andere cursussen voor intern begeleiders, directeuren of leerkrachten.

Terug 

 
DOCENT
Vivian van Alem is redactielid voor het Tijdschrift voor Intern Begeleiders (TIB) en een vast gezicht op de WIB en IB-conferenties van Instondo. Zij heeft veel ervaring in het begeleiden van intern begeleiders, directeuren en leerkrachten bij het versterken van hun onderwijskwaliteit en didactisch handelen.

Na 15 jaar werkzaam te zijn geweest als orthopedagoog en onderwijsadviseur, werkt zij sinds 2014 als adviseur, docent en auteur vanuit haar bedrijf Van Alem Onderwijsadvies. Haar expertise ligt bij het ondersteunen van veranderprocessen in het primair onderwijs, met name op het gebied van taal/lezen en passend onderwijs. Naast haar advieswerk voor basisscholen, is Vivian werkzaam als projectleider en sparringpartner voor gemeenten en samenwerkingsverbanden passend onderwijs en publiceert zij regelmatig in vakbladen als JSW en TIB.

“Vivian heeft aandacht voor ieders persoonlijke vragen en er was veel uitwisseling tussen de cursisten onderling mogelijk.”

“Goede cursusleidster: weet informatie goed over te brengen, is gedreven en enthousiast!"


Terug 
 


INFORMATIE

Data & tijden

Najaar 2021
Data volgen spoedig
 
 
Alle cursusdagen zijn van 10.00 tot 17.00 uur

Investering
De investering voor deze opleiding bedraagt €1195,- per persoon, en is vrijgesteld van BTW. Dit bedrag is inclusief:

 • Koffie/thee/frisdrank en lunches;
 • Cursusmateriaal (praktische hulpmiddelen, checklists, artikelen, enz.);
 • De TIB-tool ‘Voer een opbrengstgerichte leerlingbespreking’ (Wim Meijer);
 • De TIB-tool 'Arrangeer samen' (Simone van Dijk en Sofie Rijnberg);
 • Persoonlijke feedback tijdens de bijeenkomsten én actualisering van de kennis door een GRATIS deelname (eenmalig) aan de voorjaars- of najaarsconferentie van Instondo (Week van de Intern Begeleider (WIB) of IB-conferentie)*;
 • Volgt u de opleiding en bent u lid van TIB? Dan heeft u gratis toegang tot alle extra literatuur uit onze IB kennisbank.

Leden van TIB, PO Magazine en oud-deelnemers ontvangen €50 ledenkortingBovendien ontvangt iedereen tot 1 januari 2021 €50 vroegboekkorting op de voorjaarscursussen!

De conferentiedag krijg je cadeau na inschrijving voor de ‘Verkorte opleiding tot IB'er’. Je kunt zelf een keuze maken voor deelname aan de voor- of najaarsconferentie. Deelname is persoonsgebonden en moet plaatsvinden binnen 12 maanden na de laatste bijeenkomst van deze verkorte opleiding. Hierna vervalt het recht tot gratis deelname.

Voor wie?
U bent werkzaam in het reguliere basisonderwijs als leerkracht (met speciale taken)*:

 • Intern begeleider
 • Voorzitter van bouwoverleg, kwaliteitskring of ontwikkelteam
 • Interne coach
 • Remedial teacher

* Deze cursus is minder geschikt voor leerkrachten met speciale taken uit het speciaal basis onderwijs en speciaal onderwijs.

Terug ▲ 

IN-COMPANY
Het is ook mogelijk om een training in-company en op maat te volgen. Dit kan als team binnen een school of met meerdere IB’ers binnen een bestuur of samenwerkingsverband. Graag denken wij met u mee over de mogelijkheden.

Wij rekenen erop dat u een training vindt die bij u (en uw team) past. U kunt altijd contact met ons opnemen voor vragen en verdere uitleg over ons aanbod.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Vul uw e-mailadres in en ontvang onze nieuwsbrief.